Plastkris, Plastskatt och Minska plast i haven. Vad gäller egentligen?

Plastkris, Plastskatt och Minska plast i haven. Vad gäller egentligen?

Här kommer en förklaring.

Den 3:e juli 2021 trädde ett nytt EU-direktiv i kraft gällande plast för engångsbruk. Direktivet kallas Single-Use Plastics Directive (SUPD) och innebär en omfattande lagstiftning som syftar till att minska plastföroreningar från plastprodukter som tillverkas för engångsbruk.


Läs mer om direktivet, vilka produkter som påverkas och vad det innebär för emballage och förpackningar som är tillverkade av plast.


Vi befinner oss mitt i en plastkris, och det krävs åtgärder för att begränsa de skador som vår hantering av denna resurs har på vår miljö. Bara i Europa genereras mer än 25 miljoner ton plastavfall varje år, men mindre än 30 procent av detta avfall samlas in eller återvinns, och 85% av havsföroreningarna sägs vara plastavfall. Exporten av plastavfall till Turkiet, Malaysia, Vietnam, Thailand och Indonesien från EU-länderna fortsatte på höga nivåer under 2020.


I EU:s plaststrategi från 2018 beskrivs behovet av ett lagstiftningsförslag om engångsplast för att minska läckage av plast och minska dess inverkan på miljön och människors hälsa. Europeiska unionen fokuserade på de tio vanligaste plastföremålen som skräpar ner i europeiska kustområden. Efter att ha utvärderat de potentiella vägarna till minskning antog EU 2019 det som har blivit känt som direktivet om plast för engångsbruk (SUPD), en holistisk insats för att "stänga av kranen" för plastföroreningar från land till hav.

Upptäck det moderna kostnadseffektiva sättet att skona era produkter under hänsynslösa transporter. Denna metod kan skydda även oerhört bräckliga produkter mot att skadas under frakt.

Fyll i vårt korta formulär för att få ett personligt svar.

FÅ ETT PERSONLIGT SVAR >

Vad är EU:s direktiv om plast för engångsbruk?

EU:s SUPD-direktiv är en omfattande lagstiftning som syftar till att minska plastföroreningarna i havet. Den kräver att EU:s medlemsstater ser till att tillverkare, producenter, återförsäljare, importörer och säljare följer dessa åtgärder.


Direktivet om plast för engångsbruk omfattar särskilt följande:


  1. Produktförbud: Det finns direkta förbud mot vissa engångsartiklar av plast för vilka det finns alternativ som inte är av plast, i enlighet med artikel 5 i direktivet om hållbar utveckling. Vissa engångsartiklar av plast som bomullstops, bestick (gafflar, knivar, skedar, ätpinnar), tallrikar, sugrör, omrörare, ballongpinnar, oxo-nedbrytbar plast och matförpackningar och muggar av expanderad polystyren (EPS) kommer att förbjudas i Europeiska unionen från och med 2021.
  2. Krav på utformning: I artikel 6 fastställs ett mål för tillverkarna att använda 25% återvunnet innehåll i PET-dricksflaskor senast 2025 och 30% i alla dryckesflaskor av plast senast 2030. Dessutom föreskrivs det i åtgärderna för produktutformning att kapsyler och lock senast 2024 ska förbli fästade ("bundna") vid behållaren under dess livstid, för att minska antalet kapsyler som hamnar i miljön som skräp och öka återvinningen av dem.
  3. Mål för separat insamling av dryckesflaskor av plast för återvinning: Målen för insamling av dryckesflaskor av plast beskrivs i artikel 9, där det krävs att medlemsstaterna ska samla in 77% av engångsflaskor av plast med lock separat senast 2025, med ett slutmål på 90% senast 2029.
  4. Skyldigheter i samband med återanvändning av återvinningsmaterial: Enligt artikel 8 ska medlemsstaterna inrätta egna EPR-system senast 2021. Producenter av plastprodukter för engångsbruk, t.ex. livsmedelsförpackningar, förpackningar och omslag, dryckesförpackningar och -muggar, tobaksvaror med filter, våtservetter, ballonger och lätta plastbärkassar förväntas täcka kostnaderna för avfallshantering för dessa produkter. Detta omfattar kostnader för åtgärder för att öka medvetenheten och för städning, transport och behandling av avfall.
  5. Åtgärder för att öka medvetenheten: Andra åtgärder i direktivet om hållbar utveckling omfattar en "mätbar kvantitativ" minskning av konsumtionen av vissa engångsartiklar (artikel 4), märkningskrav för att bättre informera konsumenterna om lämplig avfallshantering och flera åtgärder för att öka medvetenheten (artikel 7).


Även om vissa regioner redan har haft vissa SUPD-komponenter på plats i flera år, t.ex. förbud mot plastpåsar, kan SUPD vara den första lagstiftningen som omfattar en helhetsgrupp av åtgärder som ett enda paket. Med tanke på den stora räckvidden och de höga målen kan direktivet beskrivas som en “störning” på marknaden, eftersom det tvingar fram en prioritering av korrekt hantering av plastprodukter och plastavfall i flera produktkategorier och i en hel region. 


Som ett resultat av detta har SUPD påskyndat regeringarnas och företagens diskussioner om övergången från en linjär produktionsmodell till en modell som är mer cirkulär till sin natur: där resurserna samlas in och återvinns med sin högsta och bästa kvalitet så länge som möjligt.

Vilka produkter påverkas av EU:s direktiv om plast för engångsbruk?

SUPD ska införa större marknadsrestriktioner för medlemsstaterna när det gäller specifika plastprodukter för engångsbruk. De produkter som omfattas av restriktioner har redan lättillgängliga alternativ på marknaden - det handlar inte om att helt ta bort produkter från marknaden, utan mer om att använda likvärdiga produkter med återanvändbara och återvinningsbara material istället.


De plastprodukter för engångsbruk som kommer att omfattas av restriktioner enligt direktivet är bl.a. bomullspinnar (med undantag för medicinsk användning), bestick, tallrikar, sugrör och ballongpinnar. Alla dessa produkter måste ha förbjudits från marknaden från och med den 3 juli 2021.


Oxo-nedbrytbar plast och matförpackningar och muggar av expanderad polystyren (EPS) finns också med på listan över restriktioner. Även om EPS tekniskt sett är återvinningsbart är det alldeles för dyrt för att vara ekonomiskt försvarbart och det finns redan alternativ, medan några av de mest problematiska produkterna är oxo-nedbrytbar plast. Användningen av dessa material kommer också att förbjudas inom samma tidsramar. SUPD skapar också ett rättsligt prejudikat för medlemsländerna att genomföra listan och lägga till andra produkter som de vill förbjuda efter eget gottfinnande.


Förutom att vissa produkter förbjuds måste tillverkare av specifika plastprodukter för engångsbruk betala till ett system för utökat producentansvar (EPR).


Dessa system täcker kostnaderna för insamling, transport och behandling, sanering av skräp och åtgärder för att öka medvetenheten om andra plastprodukter för engångsbruk, t.ex. matförpackningar, emballage, förpackningar, dryckesförpackningar och lätta plastbärkassar. Att betala in till EPR-systemet innebär en ny stor utgift för de 27 EU-medlemsstaterna.

Vad innebär EU:s plastdirektiv (SUPD) för emballage och förpackningar?

På sistone kanske du har upplevt chockhöjningar av priser på emballage och förpackningar gjorda av plast? 


Nåväl, nu förstår du varför.


Många förbrukningsvaror inom förpackningsindustrin som Erico Packaging levererar är traditionellt tillverkade av plast. Exempelvis sträckfilm, plastfilm och bubbelplast. 


MEN, för att möta de nya direktiven och följa utvecklingen mot en mer hållbar värld så erbjuder Erico Packaging miljövänliga alternativ för era förpackningsbehov.

MEN, för att möta de nya direktiven och följa utvecklingen mot en mer hållbar värld så erbjuder Erico Packaging miljövänliga alternativ för era förpackningsbehov.


Ett bra exempel är stötdämpande emballage, där ligger våra produkter i framkant när det kommer till hållbar utveckling. För er som vill minska plastförbrukningen har vi fantastiskt bra alternativ till bubbelplast. Nämligen luftkuddar i återvunnet papper, eller till och med bubbelplast tillverkat av bioplast, vilket består av bland annat potatisstärkelse. Det är 100% nedbrytbart och säkerställer att framtida generationer inte belastas i onödan med plastavfall.


Behöver du hjälp att veta vilket stötdämpande emballage som passar era produkter bäst?


Gå igenom vårt korta quiz så får du personlig hjälp att hitta rätt materialsort!

FÅ ETT PERSONLIGT SVAR >

Dela:

Erico och Eleiko
09 Jun, 2023
"Stort förtroende för säljaren, med lång erfarenhet och hög kunskapsnivå, var ytterligare anledningar till att vi valde ERICO som leverantör."
Stena Stål
01 May, 2023
”Jag skulle absolut rekommendera Erico som leverantör, de är lyhörda och är med i varje steg i processen”
17 Oct, 2022
Träffa oss på Logistik & Transport 8-9 november 2022!
22 Aug, 2022
Kommer du till Scanpack i Göteborg 4-7 oktober 2022? I så fall ska du komma förbi vår monter och säga hej och kanske få en liten godbit att tugga på. Vem vet? :)
18 Aug, 2022
Erico Packaging Supplies AB expanderar och bygger ut längst med E4:an i Ljungby. Resultatet blir större lager, större showroom och fler kontor. Välkommen in.
Av Evert Wilhelmsson 13 Jun, 2022
"Valet av leverantör föll på Erico med anledning av deras höga servicegrad och den personliga kontakten"
Av Evert Wilhelmsson 09 Jun, 2022
"Erico är alltid positiva och snabba, de agerar lite som vi själva gör"
Av Evert Wilhelmsson 14 Dec, 2021
Arbeta effektivt och minska arbetsskadorna
Av Evert Wilhelmsson 09 Dec, 2021
Spara Tid, Spara Pengar
Av Evert Wilhelmsson 03 Nov, 2021
Driver du E-handel? Här är 5 sätt att få nöjdare kunder och färre returer
Show More
Share by: